دیابت و بهداشت دهان و دندان | متخصص دندانپزشک کودکان کاشان

بررسی دیابت و بهداشت دهان و دندان

در مطلب امروز از سایت دکتر آمنه تقدیسی متخصص دندانپزشک کودکان کاشان به بررسی ارتباط دیابت و بهداشت دهان و دندان می پردازیم. افراد مبتلا به دیابت که کنترل ضعیفی بر سطح گلوکز خون خود ندارند، بیشتر در معرض ابتلا به مشکلات مربوط به دهان و دندان هستند. بنابراین کنترل سطح قند خون در محدوده طبیعی خطر بروز این عوارض را تا حدودی کاهش می دهد. رعایت یک رژیم غذایی متعادل، ورزش منظم و ترک سیگار نیز برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های دهان و دندان توصیه می شود.

برای همین بهتر است هر شش ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه می کنید، تا در صورت بروز هر گونه عفونتی بتوانید آن را در اسرع وقت درمان کنید. مشکلات جزئی دندانی ممکن است به سرعت تشدید شود، و مراجعه معمول به دندانپزشک در تشخیص و ارزیابی آنها بسیار موثر است.

رایج ترین علائم بیماری های دندان و دهان

از طرفی هم باید رایج ترین علائم مربوط به بیماری های دندان و دهان را بشناسید، از جمله:

  • خونریزی لثه
  • بوی بد دهان
  • عقب رفتن لثه
  • لق شدن دندان ها
  • لثه های زخمی یا متورم

در صورت مشاهده هر یک از این علائم باید به دندانپزشک خود مراجعه کنید. برای پیشگیری از بدتر شدن مشکل ممکن است نیاز به درمان فوری باشد.

دیابت و بیماری های لثه

افزایش سطوح گلوکز خون به مدت طولانی می تواند خطر ابتلا به مشکلات سلامت دهان، مانند بیماری لثه را افزایش دهد. بیماری لثه که به نام پریودنتیت نیز شناخته می شود، ششمین بیماری شایع در جهان است. زمانی اتفاق می افتد که در این وضعیت باکتری های داخل دهان شروع به تشکیل پلاک چسبنده می کنند که روی سطح دندان قرار می گیرد. بیماری لثه بر اساس شدت توسعه آن طبقه بندی می شود. بیماری لثه سه مرحله دارد:

پریودنتیت (خفیف)

ژنژیویت درمان نشده می تواند منجر به پریودنتیت خفیف شود. خطر تبدیل ژنژیویت به پریودنتتیک در افرادی که سابقه خانوادگی بیماری لثه، بهداشت نامناسب دهان و دیابت کنترل نشده دارند، بیشتر است. در این مرحله لثه ها و استخوان های نگهدارنده دندان ها آسیب می بینند. به منظور پیشگیری از آسیب بیشتر، مراجعه سریع به دندانپزشک برای جلوگیری از پیشرفت بیشتر ضروری است.

پریودنتیت (شدید)

این مرحله پیشرفته ترین مرحله بیماری لثه است که با از دست دادن قابل توجه بافت و استخوان اطراف دندان مشخص می شود. داشتن سطوح بالای گلوکز خون به مدت طولانی می تواند منجر به پیشرفت یا بدتر شدن سریعتر بیماری لثه شود، اما بررسی سطوح در محدوده طبیعی خطر گسترش عفونت را کاهش می دهد.

متأسفانه، زمانی که بدن شروع به مبارزه با عفونت می کند، سطح گلوکز خون معمولاً در پاسخ افزایش می یابد. در صورت تشدید عفونت در دهان ممکن است در غذا خوردن خود و مدیریت دیابت دچار مشکل شوید. اگر به بیماری لثه یا عفونت دیگری در دهان مبتلا شده اید، دندانپزشک می تواند در مورد دیابت به شما مشاوره دهد.

التهاب لثه

التهاب لثه مرحله اولیه بیماری های لثه است که به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و برداشتن نامنظم پلاک از روی دندان ایجاد می شود. این وضعیت با التهاب لثه، قرمز و حساس شدن آنها مشخص می شود. در این شرایط لثه ها ممکن است هنگام مسواک زدن باعث خونریزی شود. خوشبختانه ورم لثه برگشت پذیر است و از طریق بهبود تکنیک های بهداشت دهان و دندان و مراجعه به دندانپزشک یا متخصص بهداشت برای مشاوره در مورد برنامه مراقبت از سلامت دندان در منزل، باید بتوانید این روند را معکوس کنید.

برفک

برفک یک عفونت قارچی است که می تواند در دهان ایجاد شود. افرادی که کنترل قند خون ضعیفی دارند بیشتر در معرض ابتلا به برفک قرار می گیرند. علائم برفک دهان شامل لکه های سفید در داخل دهان، قرمزی زبان و ترک خوردگی پوست در گوشه لب است.

تشخیص و درمان برفک دهان | متخصص دندانپزشک کودکان کاشان

 

بهداشت دهان و دندان، دیابت و مشکلات قلبی

بدون شک ابتلا به دیابت می تواند منجر به تجمع کلسترول اضافی در جریان خون شود و خطر بیماری قلبی را افزایش دهد. برخی از بررسی ها نشان می دهد که افراد مبتلا به بیماری لثه ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری قلبی قرار داشته باشند. باکتری ها و التهاب لثه ها ممکن است به سیستم خونی منتقل شده و باعث انسداد رگ های خونی شوند که جریان خون را به قلب کاهش می دهد. تحقیقات بیشتری برای بررسی بیشتر تأثیر بیماری لثه بر قلب در حال انجام است.

درمان دندان و سطح قند خون

اگر از داروهایی استفاده می‌کنید که می‌تواند منجر به هیپوپوست شود، مانند انسولین یا سولفونیل اوره، با دندانپزشک یا پزشک خود صحبت کنید تا ببینید آیا قبل از انجام کارهای دندانپزشکی نیاز به اصلاح دارو وجود دارد یا خیر. قرار ملاقات شما برای درمان دندانپزشکی باید به گونه ای تنظیم شود که با رژیم درمان دیابت شما مطابقت داشته باشد. از طرفی هم سطوح بالای قند خون خود را باید تا حد ممکن کنترل کنید چون بر زمان بهبودی لثه تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، اگر دندانی را کشده اید و بهبودی شما زیاد طول می کشد، باید فوراً برای مشاوره با متخصص غدد یا دندانپزشک خود تماس بگیرید.

دکتر آمنه تقدیسی را در اینستاگرام دنبال کنید

آیا افراد مبتلا به دیابت مستعد ابتلا به بیماری لثه هستند؟

دهان انسان به طور طبیعی پر از گونه های مختلف باکتری است که در هماهنگی با یکدیگر زندگی می کنند و تا زمانی که تحت کنترل هستند به بدن آسیب نمی رسانند. آنها برای رشد از قند تغذیه می کنند و گلوکز خون بالا می تواند باعث تکثیر سریع آنها و عفونت شود. به همین دلیل است که دیابت کنترل نشده یک نشانه بد برای سلامت دهان و دندان در نظر گرفته می شود. بیشتر به این دلیل که جریان بزاق را محدود می کند، که برای شستشوی بقایای مواد غذایی که در داخل دهان پس از صرف غذا گیر کردند لازم است. کمبود بزاق باعث تجمع چنین ذرات غذایی در داخل دهان می شود که قند بیشتری را برای تغذیه باکتری ها فراهم می کند.

مخلوطی از مواد آلی، باکتری ها و بزاق یک بیوفیلم چسبنده به نام پلاک را تشکیل می دهد که روی دندان ها و لثه ها می نشیند. همانطور که باکتری های پلاک غذا را تجزیه می کنند، اسیدهای خورنده ای آزاد می کنند که به مینای دندان آسیب می زند و لکه دار می شود. تجمع کنترل نشده باکتری های پلاک در داخل دهان می تواند منجر به عفونت لثه ها شود. این بیماری لثه در مراحل اولیه به عنوان ژنژیویت شناخته می شود که در آن عفونت به بافت لثه محدود می شود.


مطالعه بیشتر:

بررسی ابزارهای مورد استفاده در کشیدن دندان

علت انواع مختلف مال اکلوژن چیست؟

آسیب های ناشی از تروما در کودکان

1 پاسخ
  1. حقانی
    حقانی گفته:

    با وجود بیماری دیابت یه مقدار مراقبت و بهداشت دندان سخته چون اگر دچار آسیب بشی دیرتر بهبود پیدا میکنه بهترین کار اینه که هم قند خون و دیابت کنترل بشه و هم همیشه سلامت دندان و دهان حفظ کنی

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید?
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *