عوامل و انواع مال اکلوژن دندان | متخصص دندانپزشک کودکان کاشان

عوامل و انواع مال اکلوژن دندان چیست؟

مال اکلوژن دندان به دندان های کج یا بی بایت اشاره دارد. بایت به معنای نحوه قرارگیری دندان های بالا و پایین است که یکی از رایج ترین مشکلات بایت دندان ها، جلوتر قرار گرفتن دندان های بالایی نسبت به دندان های پایین است. این موضوع باعث می شود دندان‌ها به خوبی روی هم قرار نگیرند و حتی ممکن است دچار مشکل در جویدن یا صحبت کردن شوید. نوشته ای که امروز در وبسایت دکتر آمنه تقدیسی متخصص دندانپزشک کودکان کاشان برای شما عزیزان منتشر شده است. به بررسی عوامل و انواع مال اکلوژن دندان خواهیم پرداخت.

به طور کلی، مال اکلوژن شامل مشکلات زیبایی دندان هاست و افرادی که از ظاهر دندان هایشان ناراضی هستند، با تاثیر بسیار جدی بر اعتماد به نفس روبرو می شوند. همچنین مراقبت از دندان های کج و کمی سخت است و احتمال پوسیدگی از دست دادن دندان‌ها افزایش می‌یابد. در صورت شدت پیدا کردن مال اکلوژن ایجاد مشکل در خوردن یا صحبت کردن نیز رخ می‌دهد.

ارتودنسی دندان یکی از راهکارهای مفید در نحوه قرارگیری دندان ها و اصلاح فک است که به فرد کمک می‌کند احساس بهتری نسبت به ظاهر دندان‌ها داشته باشد. دندانپزشکانی که در این زمینه آموزش دیده‌اند ارتودنتیست هایی هستند که با استفاده از ابزارها و تکنیک‌های مختلف باعث به حرکت درآمدن دندان‌ها می شوند و گاهی اوقات به قرارگیری موقعیت مناسب فک نیز کمک می‌کنند.

مطلب پیشنهادی برای مطالعه : بررسی ابزارهای مورد استفاده در کشیدن دندان

مشکلات و ناهماهنگی رایج دندان ها

رایج ترین علامت ناهماهنگی دندان ها کج و بیرون زدگی آنهاست. اما انواع مختلفی از مال اکلوژن وجود دارد. مانند به بیرون رانده شده دندان های جلویی فک بالا یا دندان های جلویی فک پایین. در صورت عدم درمان این مشکل احتمال بروز عوارض جدی برای سلامتی دهان و دندان وجود دارد که در موارد زیر با دیگر مشکلات و ناهماهنگی های رایج دندان آشنا می شوید:

  • کراودینگ یا به هم فشردگی دندان ها
  • اوربایت
  • دیپ بایت
  • اپن بایت
  • آندربایت
  • کراس بایت

به طور کلی، در صورت قرار گرفتن هر کدام از دندان ها در حالت غیر عادی در ایفای نقش نیز اختلال ایجاد می کند. بنابراین ناهماهنگی‌های دندان برای حفظ سلامتی دهان و دندان و بهره مندی از دندان ها در بهترین حالت ممکن بسیار اهمیت دارد.

عوامل و انواع مال اکلوژن دندان | متخصص دندانپزشک کودکان کاشان

عوامل ایجاد کننده مال اکلوژن

معمولا مال اکلوژن به دلیل مشکلاتی در شکل و اندازه فک یا دندان ها ایجاد می‌شود که علت شایع وجود فضای زیاد یا خیلی کم در فک باعث عدم قرارگیری دندان ها در جای مناسب می شود. اگر فک کوچکی داشته باشید دندان ها به صورت شلوغ و یا کج رشد می کند. اما در صورت وجود فضای بیش از حد در فک بالا و پایین، دندان ها از جای خود خارج خواهند شد. دیگر عامل بروز مال اکلوژن شامل مکیدن انگشت شصت، استفاده از پستانک و از دست دادن دندان است. همچنین به نظر می رسد تنفس دهانی طولانی مدت باعث چگونگی قرارگیری دندان ها می شود که میزان تاثیرگذاری آن دقیقا مشخص نیست.

جالب است بدانید مال اکلوژن یک بیماری ارثی است و می‌تواند از نسلی به نسل دیگر منتقل شود. برخی شرایط و عادت های بد باعث تغییر شکل ساختار فک می شود:

  • شکاف کام و لب
  • استفاده مکرر از پستانک بعد از ۳ سالگی
  • تومور در دهان یا فک
  • دندان‌های غیر معمول یا نهفته
  • آسیب هایی که منجر به هماهنگی فک می شود.
  • انجام مراقبت‌های دندانی مانند پر کردن، روکش و بریس کردن دندان‌ها به صورت نامناسب
  • بزرگ شدن لوزه‌ها

علائم مال اکلوژن

با توجه به شدت مال اکلوژن علائم بروز آن ممکن است کم یا زیاد باشد که هنگام بروز مال اکلوژن شدت پایین، فرد مبتلا از آن بی خبر است. اما رایج‌ترین علائم آن شامل موارد زیر است:

  • تراز نادرست دندان‌ها
  • تغییر در ظاهر صورت
  • عقب یا جلو بودن دو فک نسبت به یکدیگر
  • غیرطبیعی بودن دهان نسبت به دیگر اجزای صورت
  • باز ماندن دهان به صورت غیرارادی
  • گاز گرفتن گونه های داخلی یا زبان
  • ناراحتی هنگام جویدن یا گاز گرفتن
  • تغییرات گفتار از جمله نوک زبانی حرف زدن
  • ایجاد تنفس از دهان به جای بینی

این دسته از علائم مخصوص اکلوژن بسیار شدید است که در بیشتر مواقع تشخیص آن کاملا نمایان است و بر زیبایی صورت تاثیر منفی و مستقیمی می گذارد.

نحوه صحیح قرار گرفتن دندان ها روی یکدیگر

نحوه قرارگیری صحیح دندان ها روی یکدیگر اجازه می دهد لبخند فوق العاده جذابی داشته باشید و کمک می‌کند دندان‌ها و لثه در بهترین شرایط قرار گیرند و سلامتی آنها حفظ شود. خیلی ها به اشتباه هنگام نگاه کردن در آیینه فکر می کنند دندان های صاف و یکدستی دارند؛ در حالی که ممکن است کوچک ترین مشکلی در بایت آنها وجود داشته باشد. شناسایی بایت صحیح ممکن است کمی دشوار باشد. اما به طور کلی، نحوه قرارگیری صحیح به گونه ای است تمام دندان ها صاف هستند و هیچ مشکلی در ظاهر آن ها مشاهده نمی شود.

همچنین بایت دندان ها باید از زوایای مختلفی بررسی شود. به عنوان مثال، هنگام مشاهده دندان ها از زاویه روبرو، دندان های فک بالایی باید به موازات لب پایین قرار گیرند و نصف یا دو سوم دندان های فک پایین باید قابل مشاهده باشد. هنگام مشاهده دندان از زاویه داخلی نیز باید دندان ها به طور کاملا یکدست و بدون هیچ هماهنگی در کنار قرار داشته باشند. در بایت دندان ها از زوایه کناری، دندان های جلویی فک باید روی دندان های جلویی فک پایین قرار گیرد.

البته برای تشخیص دقیق تر بهتر است به ارتودنتیست مراجعه کنید. ارتودنتیست به طور دقیق وضعیت دندان ها و صاف یا ناصافی آن ها بررسی می کند تا در صورت نیاز درمان بهترین بایت ها را برای شما در نظر می گیرد.

دکتر آمنه تقدیسی را در اینستاگرام دنبال کنید

انواع مال اکلوژن

مشکلات مال اکلوژن با کمک معاینات دندانپزشکی به راحتی قابل تشخیص است. گاهی اوقات دندانپزشک برای آگاهی از سطح مشکلات از اشعه X کمک می گیرد که در اولین مرحله نوع آن مشخص، سپس میزان و شدت ناهماهنگی بررسی می شود.

کلاس ۱

اگر دندان های فوقانی برای مقدار کمی از دندان های پایینی جلوتر است، مال اکلوژن کلاس ۱ اتفاق افتاده است. احتمال بروز کلاس ۱ نسبت به دیگر کلاس ها بسیار بیشتر است.

کلاس ۲

افراد دچار به اوربایت بسیار شدید در کلاس ۲ قرار دارند. کلاس ۲ به نام رتروگناتیسم نیز شناخته می شود و به این معناست که دندان های فک بالایی بسیار جلوتر از فک پایین حضور دارند.

کلاس ۳

افراد دچار به آندربایت شدید عضو کلاس ۳ اکلوژن هستند؛ طوری که دندان های فک پایین بیش از حد بیرون زده اند. به وضعیت این چنینی دندان ها پروگناتیسم نیز می گویند.

 


مطالعه بیشتر:

مقایسه بلیچینگ با جرمگیری دندان

عوارض باقی ماندن ریشه دندان در لثه چیست؟

سوالات متداول مقایسه بلیچینگ با جرمگیری دندان

 

2 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید?
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *